fredag den 1. februar 2019

DFs Prøveballoner


Uffe Elbæks (AL) udtalelser (15.1.) har vakt furore, men Dansk Folkepartis yderligtgående prøveballoner vidner om farlige tendenser i samfundet. Bl.a. Martin Henriksens (DF) udmelding, at grundloven kun gælder for danske statsborgere (21.11.18). DF-strategien er, at et folketingsmedlem opsender en prøveballon med et mere eller mindre ekstremt indhold, hvorved DF erobrer plads i debatten. Herefter aflæser DF ekkoet og tilpasser sin holdning.

Flere juraprofessorer gjorde det klart, at Martin Henriksens (MH) udlægning af Grundloven var helt gal, hvorefter Peter Skaarup (DF) udtrykker forståelse (28.1.19) for MHs tolkning, omend ideen ikke var groet i Skaarups baghave. På den ene side tager Skaarup altså afstand, og så alligevel ikke, som det fremgår af følgende: »Det er nogle overvejelser, som han selv har gjort sig, og som han godt er klar over, at han står ret alene med. Det er ikke et udspil eller et politisk forslag,« siger Peter Skaarup og tilføjer, at »logisk set har han jo ret i, at den grundlovgivende forsamling i 1840erne nok ikke havde tanke på indvandring fra Afrika eller Mellemøsten«.

Et andet eksempel er Morten Messerschmidts (DF) prøveballon i DR P1/Slotsholmen (2.7.18):

Der er så mange folk i det her land, som ikke føler sig som en del af Danmark, og de skal venligt hjælpes til et andet sted at være. De hører ikke til i Danmark. Og derfor så er det ikke nok bare at tale om stramninger i indvandringen, for det handler bare om at reducere tilstrømningen, nej, vi skal finde ud af, hvordan vi sørger for, at dem der bor i Danmark, de elsker det her land, de føler sig hjemme i det her land, og det bliver en helt ny måde at tænke på”.

Da DFs ledelse adspørges om måden at måle menneskers kærlighed til og følen sig hjemme i Danmark, viger den udenom ved at lade Messerschmidt svare - også udenom (16.7.18) - og ved at Thulesen Dahl skriver til mig (19.10.18), at han ikke har hørt udsendelsen.

Da Uffe Elbæk i DR/Hos Clement (9.9.18) spørger Messerschmidt, hvordan han vil måle Elbæks kærlighed til Danmark, svarer Messerschmidt, at DF ikke går ind for sindelagskontrol. Men prøveballonen er sendt afsted. Nogle kan således glædes over DFs skrappe og ekstreme linje, og andre kan føle utryghed: hvordan skal min kærlighed til og følen mig hjemme i Danmark måles? Og hvilke konsekvenser får det for mig?

En 3. prøveballon er DFs forslag om at skrive Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) ud af dansk lov (26.10.17). Forslaget faldt, men igen, en prøveballon er sendt afsted uden samtidig at fortælle vælgerne, at en opsigelse af EMRK vil kunne få betydning for Danmarks medlemskab af EU. (Justitsministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1023 (Alm. del) REU af 26. oktober 2017).

DF ved, at med tiden blir deres yderligtgående prøveballoner mainstream. Sådan kan DF fortsætte med at have overmagten, som de har haft siden 2001.

Skrevet af Anne

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.