mandag den 27. november 2017

Europarådsformandskabet: Regeringen, Folkestemningen og det lidt skjulte Budskab

Regeringen har i måneder mobbet Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi den ikke vil acceptere Domstolens dynamiske fortolkninger.


Hovedopgaven for det danske formandskab for Europarådets Ministerkomité er at stække Domstolen. Og det gør regeringen løbende ved at henvise til
  • at der ikke er folkelig opbakning til Domstolen og
  • at det er vigtigt at kritisere og reformere Domstolen, så den bevarer den folkelige opbakning.
Når Statsministeren lader sit "blod koge" over en ikke-udvist kroatisk statsborger, der har boet i Danmark, siden han var tre år, kan det lykkes at oppiske en stemning i medierne. Hvad ville regeringen have gjort, hvis denne kroatiske statsborger og to andre spektakulære ikke-udviste kriminelle ikke havde eksisteret?

Søren Pape Poulsen om Domstolen: "En problematisk og potentielt farlig udvikling”

Justitsminister Søren Pape har adskillige gange omtalt kritikken fra "helt almindelige mennesker" bl.a. i et samråd 10.2.2017 refereret i Kristeligt Dagblad 10.2.2017:

"Som Søren Pape Poulsen sagde på samrådet, er man nødt til at tage kritikken af konventionen og domstolen fra eksperter, andre landes regeringer og helt almindelige mennesker alvorligt.

”Folkestyret mister råderum, for vi er i stigende grad bundet til at respektere Den Europæiske Menneskerettighedskonvention i stedet for at træffe frie beslutninger om, hvilken retsstilling vi ønsker. En problematisk og potentielt farlig udvikling.”


Pape henviser til bl.a. andre landes regeringer. Men det er kun Storbritannien, der har været så meget efter domstolen som Danmark har og er. Se indlæg.
Khader: Vend ryggen til Menneskerettighedsdomstolen

I indledningen til P1-programmet Slotsholmen 24.8.17 sagde journalisten:

"Og så skal vi snakke om noget helt andet. Det er nemlig ikke kun DF, der har fået nok af de internationale konventioner, som DK bekender sig til. Det breder sig hos de borgerlige. De konservatives retsordfører mener, at Menneskerettighedsdomstolen i flere sager er gået alt, alt for langt. Så langt at han (red. Naser Khader) nu opfordrer de øvrige borgerlige partier til at vende ryggen til Menneskerettighedsdomstolen. Den slags får normalt alle lamper til at blinke på Christiansborg, men nu kommer der opbakning fra en juraprofessor til et opgør, som måske ikke vil betyde, at Danmark ender i den juridiske skammekrog" (Læs mere her.)

Menneskeretsdirektør: EU må give køb på sine værdier 

Det der fik mig til at engagere mig i debatten (hjemmeside, blog og dansk sprogkursus) i forb. med formandskabet var denne artikel i Politiken 26.2.2017 (min fremhævning): 


Slankere og mindre krævende

»Men også i Vesteuropa oplever vi en større modstand, end nogen havde forestillet sig for 20-25 år siden. Her gælder det grundlæggende ting omkring menneskerettighedsbeskyttelsen og forbud mod diskrimination, der gennemsyrer hele udlændingedebatten«, siger han.

»I virkeligheden er der ikke ret mange, om overhovedet nogen, der helhjertet har købt hele pakken. Og nu ser vi en dominoeffekt, hvor flere og flere lande tager forbehold over for en stadig større del af de grundlæggende værdier«, siger Jonas Christoffersen.

Løsningen er ifølge Jonas Christoffersen et slankere, mindre krævende, mindre indgribende system af menneskerettigheder og grundlæggende værdier.

»Og ja, det indebærer, at vi giver køb på nogle værdier og måske lemper lidt på menneskeretsbeskyttelsen på nogle områder. Men det er en pris, vi må være klar til at betale for at holde sammen på Europa«.


Mit læserbrev i Politiken 8.3. kan ses her sammen med direktørens og bestyrelsesformandens svar.


Lars Løkke om Domstolen: "harmdirrende arrig"

Statsministerens blod har som nævnt kogt over Domstolen i Strasbourg, og han har været "harmdirrende arrig" i Politiken 10.8.17

Men regeringen tager fejl: Danske domstole har udvist mere end 10.000 kriminelle udlændinge siden 2011. Men fordi man i 3 spektakulære tilfælde ikke har dømt udvisning, har det slået benene fuldstændig væk under regeringen.Regeringens hykleri

Lektor Jacques Hartmann, Dundee University, skriver om regeringens hykleri på Mandag Morgen 24.11.17: regeringen har gang i en kamp mod ikke-eksisterende fjender, når den vil bruge sit formandskab for Europarådet til at reformere Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, fordi den blokerer for udvisning af kriminelle udlændinge. Det har domstolen nemlig kun gjort én enkelt gang siden 1953. 
Anders Samuelsen: "Domstolens dynamiske fortolkninger undergraver den folkelige opbakning"

Hartmann henviser til udenrigsminister Anders Samuelsen, der i Altinget 15.11.2017 skrev: "hvis ikke man kan se mening og rimelighed i de afgørelser, der kommer fra domstolen, så undergraver det den folkelige opbakning til både domstolen og konventionen."


Hartmann forklarer, hvordan de talrige udmeldinger om manglende opbakning til domstolen og den Europæiske Menneskerettighedskonvention ikke har hold i virkeligheden (Politiken 6.9.17)
Se også denne artikel på Altinget 15.9.17:
Bakker danskerne op om den europæiske konvention om menneskerettigheder?

Alligevel fortsætter regeringen sin mobning af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. 

Så må man jo spørge, om det er regeringens kun lidt skjulte dagsorden at stække danske højesteretsdommere?


Skrevet af Anne


Henvisning


1) Illustrationen øverst er bragt med tilladelse af tegneren Miche Kichka

VOX POPULI : Folkets stemme - VOX POPULIsme : Populismens stemme
VOX DEI: Guds stemme

2)  Danmark og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention af Jacques Hartmann

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.